Dulciaan kerk Kootwijkerbroek

dinsdag 10 maart 2020 Algemeen

Ds. Visser schreef er al iets over in de vorige kerkbode; nu kreeg ik het verzoek van de kerkrentmeesters om iets meer over de Dulciaan te schrijven, omdat ik er vanaf het begin bij betrokken ben geweest. Er is met de bouw van het orgel wel rekening mee gehouden dat de Dulciaan eens geplaatst zou worden; de registerknop en de windlade waren al gerealiseerd. En het was onze wens, als organisten, om de Dulciaan  nog eens in het orgel te krijgen en dat is nu gebeurd.
De Dulciaan is een tongwerkregister net zoals de Trompet en de Bazuin.
Er zit op dit register een messing tongetje in dat door middel van een stemkruk is te stemmen. Het tongetje zorgt voor de toonvorming en de bekervorm zorgt voor de klankkleur. Bij de Dulciaan zijn de bekers/pijpen 75% Tin en 25% Lood. De koppen en de stevels zijn van eiken. De pijpen van een tongwerk worden door middel van een stemkruk gestemd dat doe ik elke zaterdagmiddag, zodat ze zondags weer zuiver klinken.
De Dulciaan is een erg mooi zacht register wat heel goed gebruikt kan worden als uitkomende stem, maar ook in het volle werk klinkt het heel mooi.
Wij zijn erg blij met de gift van een gemeentelid en natuurlijk voor de collectes, die gehouden worden voor het orgelfonds. Heel veel dank aan de renovatiecommissie en de kerkrentmeesters voor hun besluit om dit mogelijk te maken. Ook Martin Butter, de orgelbouwer die het orgel in onderhoud heeft, en Sander Booij die de Dulciaan heeft geïntoneerd. We zullen binnenkort als organisten een concert geven, maar daar hoort u nog meer over. We hopen dat we zo samen mogen spelen en zingen tot Gods eer en glorie. Namens de organisten,
Dick Punt