Update energiearmoede

vrijdag 11 november 2022 Algemeen

Vanuit de diaconie willen we u erop wijzen dat nu ook huishoudens met een inkomen van 120% tot 150% van het bijstandsniveau in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag van €1.000,-. De energietoeslag hoeft niet terugbetaald te worden en heeft geen invloed op belastingaangifte of zorgtoeslag. Het betreft een tijdelijke regeling die tot 31 december 2022 aangevraagd kan worden. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar de website van de gemeente Barneveld en klik op de button ‘Energietoeslag’.

Hieronder vindt u een overzicht met handige tips om energie te besparen. (Deze informatie zal ook nog op de de website van de kerk geplaatst worden)

Energietoeslag en tips om energie te besparen

> Energietoeslag 2022 (eenmalige toeslag)

• €1.300 voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau (Mensen met een bijstandsuitkering ontvangen deze automatisch)
  • €1.000 voor huishoudens met een inkomen van 120% tot 150% van het bijstandsniveau. De energietoeslag hoeft u niet op te geven bij de belastingaangifte. Ook heeft deze geen invloed op uw zorgtoeslag of huurtoeslag. Denkt u in aanmerking te komen voor de energietoeslag: vraag deze dan z.s.m., maar in elke geval voor 31 december 2022 aan.

Voor de voorwaarden, inkomensgrenzen en het aanvraagformulier: zie link gemeente Barneveld, Energietoeslag | Gemeente Barneveld

> Eenvoudige tips om zonder grote investeringen toch energie te besparen

Gasverbruik:

• Zet de kamer-thermostaat overdag en ‘s avonds een graadje lager.
  • Heb je een klok-thermostaat? Zo ja: kijk dan eens of het ingestelde programma nog passend is en welke temperatuur is ingesteld voor de nachttemperatuur.  Als je om bijv. om 23:00 naar bed gaat, kan je de ingestelde temperatuur om 22:30 al wel op de nachttemperatuur zetten. Tot 23:00 blijft je kamer dan nog wel warm.  De juiste nachttemperatuur is afhankelijk van het type woning en mate van isolatie. Bij goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen met vloerverwarming kan de nachttemperatuur  een graad of 2 lager worden gezet dan overdag. Bij oudere huizen, die matig/slecht geïsoleerd zijn en m.b.v. een CV-ketel worden verwarmd, kan de nachttemperatuur tussen de 5 en 10 graden lager worden gezet dan overdag. (Het kost bij deze huizen meer energie om in de nacht je woning warm te houden dan ’s ochtends een uurtje of twee wat harder te stoken).
  • Zet de CV-ketel in de eco-stand in plaats van de comfort-stand. Het duurt dan iets langer voordat je warm tapwater hebt en het maakt voor het verwarmen van je huis geen verschil, maar je bespaart wel het nodige aan energie (gas).
  • Verlaag de aanvoertemperatuur voor het CV-deel (niet het tapwater) van de CV-ketel naar 60 graden.
  • Houd warmte binnen/beneden vast, o.a. door de binnendeuren dicht te houden.
  • Houd tocht buiten en dicht kieren af met bijv. tochtstrips, tochtband of kit.
  • Verwarm alleen de kamers waar je veel verblijft en zet radiatoren in de andere ruimtes op de vorstvrij-stand.
  • Doe ’s avonds de gordijnen dicht. (Gordijnen isoleren en houden de kou buiten).
  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren.
  • Korter douchen en beperk het gebruik van je bad.
  • Schaf een waterbesparende douchekop aan. (Scheelt niet alleen in waterverbruik, maar ook in gas).

Elektriciteitsverbruik:

• Ongemerkt en onnodig sluipverbruik van elektrische apparaten met een stand-by stand zoals TV, computer, printer, espresso-apparaat. Kijk of je deze apparaten ook gewoon uit kunt zetten (al dan niet met behulp van een tijdschakelaar).
  • Maak eens een rondje door je huis en/of schuur. Kijk daarbij welke apparaten er allemaal aan de stroom hangen en ongemerkt toch energie verbruiken. Denk bijv. aan die (oude) extra koelkast in de schuur die alleen ‘s zomers en bij feestjes wordt gebruikt. Veel oudere apparaten verbruiken ook stroom (sluipverbruik) als ze niet aan staan. Het is dus verstandig om bij deze apparaten de stekker eruit te trekken als ze niet worden gebruikt.

> Handige websites

Energietoeslag en tips om energie te besparen.