Beroepingswerk

dinsdag 10 november 2020 Algemeen

De zoektocht naar een nieuwe predikant is een hele onderneming. Het is ook een verantwoordelijke taak, want we zoeken niet alleen een predikant die aansprekend is voor onszelf, maar die ook onze gemeente met vrucht en zegen kan dienen.
De twee beroepen die zijn uitgebracht zijn in de gemeente goed ontvangen. Helaas hebben de beroepen niet tot het gewenste resultaat geleid, maar dat hebben wij nooit in de hand. De uiteindelijke beslissing is altijd iets tussen een predikant en de Heere God.
Het is ook belangrijk om eerlijk onder ogen te zien, dat het beroepingswerk momenteel extra gecompliceerd is, omdat er heel wat vacatures zijn. Er zijn momenteel tenminste 20 gemeenten die in dezelfde vijver vissen omdat zij allen op zoek zijn naar een nieuwe predikant. Bovendien is een belangrijk deel van het corps predikanten 60-plus, waardoor er ook de komende jaren veel vacatures bijkomen. Ook vanuit andere gemeenten horen we regelmatig dat het beroepingswerk niet meevalt. Dit heeft er ook mee te maken, dat verschillende predikanten zich niet openstellen om beroepen in overweging te nemen. Dit kan allerlei redenen hebben. Ook de huidige corona crisis speelt daarbij een rol.
We hadden hoop om deze week een predikant voor te dragen aan de kerkenraad maar hebben te horen gekregen dat hij voorlopig geen beroep in overweging wil nemen. Anderen vielen om andere redenen al eerder af. We hebben deze week een nieuwe selectie gemaakt en gaan daarmee weer aan de slag. Dit kost weer enkele weken. Dan is het inmiddels bijna december en die maand is geen geschikte maand om te beroepen. Vanwege de drukte zitten veel predikanten niet om extra werk verlegen. We rekenen erop dat we begin januari weer een beroep kunnen uitbrengen. De eerste helft van het jaar is de meest geschikte tijd. Een predikant kan dan het seizoen afsluiten en eventueel in een nieuwe gemeente het volgende seizoen beginnen. Ook voor zijn gezin, als er kinderen zijn, dan kunnen zij het schooljaar afmaken of examen doen. Kortom: er wordt volharding gevraagd! We willen u en jullie vragen te bidden om wijsheid en inzicht. Mocht u nog namen weten van predikanten die beroepbaar zijn, geef die dan gerust door aan Arjen Lagerweij (lagerweijarjen@gmail.com).
Beroepingscommissie